{
Kerkgemeente Amsterdam St. Gabriëlkerk Deurloostraat 17, 1078 HR Amsterdam

Nieuws & info

terug terug verder verder verder verder

Van het bestuur 

 

Nog steeds blijft onderstaand artikel (helaas) actueel.

Onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de problemen rond de gasleveringen, stijgen de prijzen van energie voortdurend.

Dat betekent ook voor onze kerkgemeente dat de kachel maar heel spaarzaam zal branden deze winter. De thermostaat is uit en we zetten alleen de kachel aan voordat de dienst begint en deze gaat direct na afloop weer uit. Dat betekent dus dat het zeker niet behaaglijk is in onze kerk. We gaan terug in de tijd en houden onze jas aan tijdens de dienst, zoals dat 50 jaar geleden ook was.

Hou daar dus rekening mee als u naar de kerk komt, we hebben wel enkele fleecedekentjes achter in de kerk liggen, die ook kunt gebruiken.

En al dalen de brandstofprijzen op dit moment, toch hebben we nog steeds een energierekening van bijna € 400,-- per maand; en dat heeft nog steeds een direct gevolg voor de toch al heel wankele financiële situatie van onze kerkgemeente. De inkomsten blijft ver achter bij de uitgaven!

U begrijpt dat dit spaak gaat lopen!

De dienst op zondag kost ons ca. € 150,-- aan gas, bloemen en kaarsen. Hou dit bedrag in uw achterhoofd als u iets in de collecte wilt geven of uw maandelijkse bijdrage wilt storten.

Hierbij kunt u ook in gedachten houden:

Onze kerkgemeente is voor haar exploitatie afhankelijk van collectes en giften. Uw gift en/of collecte kunt u overmaken naar het rekeningnummer dat achterin dit mededelingenblad is vermeld.

De Vrij-Katholieke Kerk is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor uw gift mogelijk aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Een gewone gift is niet volledig aftrekbaar; hiervoor geldt een drempel en een maximum. Een periodieke gift is volledig aftrekbaar.

Hiervoor moet wel een overeenkomst met de ANBI worden aangegaan via de penningmeester. Meer informatie op de website van de belastingdienst.

 

In de aanloop van de inval van de Russische strijdkrachten in Oekraïne is het volgende verzoek gedaan aan de leden van de geestelijkheid: De huidige situatie in Oekraïne is voor de hedendaagse beschaving een schokkende gebeurtenis. Voor velen zal de dreiging die ervan uitgaat het idee geven dat de wereld 50 jaar teruggezet wordt. Het laat zien dat het nog steeds nodig is het wereldbewustzijn te blijven voeden met intenties van Vrede, Vrijheid en Broederschap.

Ik verzoek de komende zondagen, zolang dat nodig is, onderstaande gebeden op te nemen in de collecten tijdens de diensten.

Ook wij kunnen zelf deze gebeden gebruiken:

Collecte voor de Verenigde Naties

Almachtige God, die in de harten van alle mensen verblijft, wij bidden voor Uw kinderen van alle naties, dat zij, voortdurend groeiend in de kennis van Uw Waarheid, met een oprecht hart mogen werken voor het gemeenschappelijk welzijn, Opdat Vrede en Broederschap op deze, Uw wereld mogen heersen. Door Christus onze Heer.

 

Collecte bij Terreur en Rampen

Almachtige God, die de sterkte zijt van allen en zonder Wie niets sterk, niets heilig is, wij bevelen in Uw liefde allen aan, die op dit ogenblik door geweld en oorlogsdreiging in grote nood zijn gebracht. Wij bidden U hen te troosten en te verlichten en hun geduld te schenken in hun lijden. Door Christus onze

 

 

De kerktuin

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van Caroline Kouwe. Naast een trouwe kerkbezoeker herinneren wij haar vooral als ‘bezige bij’ in onze tuin!

Caroline heeft samen met onze buurvrouw Belinda Leidekker heel veel tuinwerk verzet. Naast de tuin achter de keuken en bij het hek besteedde Caroline veel werk aan de geveltuinen. Zelfs met planten reisde zij op haar vouwfiets en met het OV.

Belinda heeft aangegeven haar tuinwerk bij onze kerk te willen voortzetten. Misschien is er nog iemand die haar kan helpen?

We zullen Caroline zeer missen !

Caroline: van af deze plaats zeer bedankt voor je vele werk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Even een stukje geschiedenis van de klok:

Begin januari 2016 stond er een artikel in “de Echo” waarin het initiatief van de buurtbewoners stond beschreven om de klok weer te horen luiden. Dit was n.a.v. een eerder gehouden buurtfeestje hier in de kerk. Het initiatief van de buren was om financiële ondersteuning te geven bij de renovatie.

Dat de klok al tijden niet geluid kon worden, had te maken met een ernstige constructiefout. Hoewel de klok in het verleden wel geluid werd, was al in de 70-er jaren van de vorige eeuw door een bouwkundige en voormalig gemeentelid geconstateerd dat er constructiefout/ophangingsfout was gemaakt. Overigens is deze informatie pas recentelijk gevonden in het archief van onze kerk.

 

Ook bijzonder is dat de klok pas werd opgehangen in september 1952; voor zover bekend was er bij de oplevering van het gebouw in 1928 geen klok aanwezig; ook komen er in het bestek van de bouw en bij de destijds gevoerde correspondentie niet voor. Wèl is in een artikel gevonden uit één van onze kerkelijke tijdschriften dat deze klok is gewijd door Bp. Vreede op zondag 27 april 1952.

 

Op de klok, die ca 52 kg weegt, is een inscriptie aangebracht waaruit blijkt dat deze dateert uit 1869 en gegoten is bij de firma Meijling&Ledeboer in Borne (Overijssel) een bedrijf dat geregistreerd stond als machinefabriek, ijzergieterij. Ook deze gegevens zijn  nog niet zo lang geleden gevonden.

 

Een kerkklok hoort bij een kerk als de onze. Kerk- en luidklokken zijn ware kunstwerken met prachtige versieringen die zelden iemand te zien krijgt. Ook onze kleine luidklok heeft een mooie versiering en de eeuwenlange traditie van klokgietkunst is een lang verhaal. Het hoogtepunt van de klokgietkunst werd al in de late Middeleeuwen bereikt. Technologische ontwikkelingen hebben in alle eeuwen geen echte wezenlijke invloed gehad op de formele en muzikale kwaliteiten van goede klokken. Een klok is nooit een serieproduct en zelfs bij hetzelfde profiel en materiaal is de klank steeds weer het eenmalige resultaat van het gietingsproces.

Klokken hebben een ziel las ik ergens, en volgens mij klopt dat!

 

Op de feestelijke bijeenkomst op 2 maart werden ook de mensen bedankt die hebben bijgedragen aan de renovatie,: namens de buurtbewoners mw. mw. Tinca Nijdam die namens de buurt het initiatief heeft genomen om de klok weer te horen luiden.

 

 

Op 25 december 1928 is in ons kerkgebouw de eerste H. Mis opgedragen en heeft tegelijkertijd de inwijding van het gebouw plaatsgevonden.

Dit jaar dus 90 jaar geleden!

Consecratie op de 1e Kerstdag 1928 door Mgr. J.I. Wedgwood. De ‘eerste steenlegging’ vond plaats op zondag 16 september 1928 door Mgr. J.H. Bonjer.

Niet alleen een consecratie, maar ook een 'eerste steenlegging' is een belangrijke ceremoniële gebeurtenis.

 

Stand van zaken Luidklok

Het is geruime tijd stil geweest rond de ontwikkeling van de luidklok. Door allerlei omstandigheden is de renovatie van de klok vertraagd. Eind oktober is een nieuwe start gemaakt doordat een aannemer/smid gevonden is, die mede door dhr. Kaptein die vanaf het begin erbij betrokken was, de ophanging van de klok kon maken.

Dhr. Hendrik Kaptein is luidmeester van de Oude Kerk in Amsterdam en is erg betrokken bij de renovatie en het opnieuw in gebruik nemen van de klok. 

Overigens ben ik erachter gekomen dat de klok dateert uit 1869 en nog wat meer wetenswaardigheden gevonden. Hiervan zal een kort verslag worden gemaakt.

 

Terug naar de klok: de aannemer/smid heeft nieuwe ophangbeugels gemaakt en op 14 november j.l. de klok bevestigd aan de luidas. Daarvoor moest er een steiger worden opgebouwd om bij de ophanging van de klok te kunnen komen. De luidas is gesmeerd en ook versterkt. Nu dient ‘alleen’ aan de binnenkant van het kerkgebouw op zolder e.e.a. te gebeuren: het luidtouw en overig luidmechaniek. Dat zal vermoedelijk begin december gebeuren.

Het plan was om het opnieuw in gebruik nemen van de klok een feestelijk tintje te geven en dit samen met de buren te vieren. Echter, gezien de drukke dagen in december en afwezigheid van een aantal mensen is deze feestelijkheid verplaatst naar februari. Hiervan zal t.z.t. bericht worden gestuurd.

  

Luidklok –vervolg -

Al eerder had ik vermeld dat er weinig bekend is over deze klok. In het Landelijk Archief kwam ik bij toeval een tweetal artikelen tegen die over de luidklok en een andere klok gaan. Deze artikelen verschenen in het maandbericht van onze kerk in maart en september 1952! Hieronder de originele tekst:

Mededelingen aan Leden en Belangstellenden

MAART  1952

EEN GESCHENK VOOR ONZE KERK

Tot onze grote vreugde en dankbaarheid kunnen wij mededelen, dat onze Gemeente van Mevr. Naber-van Herb een kleine bronzen kerkklok cadeau kreeg. Als bijzonderheid vermelden wij dat dit klokje is opgegraven in de buurt van Maarn, op de plaats waar vroeger een klooster moet hebben gestaan, anno 1775. De klok draagt het opschrift SOLI DEO GLORIA. Zodra de technische moeilijkheden tot plaatsing dezer kerkklok zijn opgelost, zult u dus de roep van dit klokje reeds van verre kunnen horen.

SEPTEMBER  1952

DE KERKKLOKKEN

Na weken van voorbereiding is met grote moeite en veel inspanning de grote luidklok geplaatst. Zoals u reeds heeft kunnen horen, wordt deze vóór de aanvang der dienst geluid. Op verzoek van de E.A.-Priester gaan aan het luiden 3 x 3 slagen (symboliserend Vader, Zoon en H. Geest) vooraf, De klok heeft een bijzonder mooi diep geluid, en wanneer wij haar klanken beluisteren, en dit eveneens met ons innerlijk gehoor doen, dan trillen onze zielen mede met de wondervolle geluidsgolven en stellen wij ons open voor de dienst, die op het punt staat te beginnen. Zo medewerkend kunnen wij trachten de invloed van de dienst te helpen versterken.

De kleine klok hangt reeds enige weken op de vliering, maar haar geluid is in de kerk practisch niet hoorbaar. Daarom wordt deze klok, die eveneens een speciale taak hoeft, in de loop der komende weken verplaatst, en komt dan naast het altaar te hangen. Zo zal dan onze St. Gabriëlkerk verrijkt zijn met 2 klokken, die elk op eigen wijze de dienst zullen vervolmaken.

 

Over die kleine klok is nog te vermelden dat deze nog steeds in onze kerk op de vliering ligt en nooit is verplaatst naast het altaar zoals hierboven vermeld.

Over de grote klok zijn wel problemen bekend. In het begin van de 70-er jaren is er door het toenmalige kerkbestuur onderzoek gedaan. Daarbij is de hulp ingeroepen van een (ex)-gemeentelid die bouwkundige was bij Gem. Dienst Bouw- en Woningtoezicht.

Vanuit zijn vakgebied was hij goed op de hoogte met de bouwkundige staat van het kerkgebouw en de situatie van de klok. Hij heeft uitgelegd dat de klok geen gevaar opleverde en niet omlaag kon vallen. Het luiden van de klok zou echter altijd problematisch blijven vanwege een constructie/ophangingsfout!

Hopelijk dat deze constructiefout nu hersteld kan worden.

 

 

 

Het sacrament van het Vormsel

Het H. Vormsel is een van de zeven sacramenten, die de katholieke traditie kent, naast de Doop, H. Eucharistie, Biecht en Absolutie, Priesterschap en H. Oliesel.

Wat gebeurt er nu bij het Vormsel?

Dit sacrament heeft diverse aanzichten: het is een zending tot spirituele verantwoordelijkheid, wanneer de mens er aan toe is om deze zending in zijn eigen leven te kunnen verstaan. De groei van een mens naar/in geloven is een proces, dat zijn leven lang duurt. In iedere fase rijpt een mens een stukje verder. Het is ook een bekrachtiging van de Doop door handoplegging van de bisschop, waarbij de H. Geest wordt aangeroepen om de kandidaat te helpen zijn zending in maatschappij en kerk te verstaan en te aanvaarden.

Door de bediening van het Sacrament van het Vormsel wordt degene, die het ontvangt, gesterkt in zijn leven in Christus, dat bij zijn Doop begon. Dit heeft een tweeledig gevolg: de ziel wordt krachtiger gemaakt en tevens verkrijgt zij het vermogen zich beter door het lichaam uit te drukken. De kandidaat belooft ernaar te zullen streven het engere leven van persoonlijke belangen terzijde te zetten en werkzaam te zijn ten bate van het algemeen belang.

Daarmee zet hij/zij meer bewust de schreden op het pad van de navolging van Christus. Dan wordt hij/zij opnieuw getekend met het heilig teken van het kruis, het zinnebeeld van een leven van offering en dienst. Het is Gods Kracht, een gave van de H. Geest, die de vormeling wordt geschonken. Zij is bedoeld om in deze wereld Zijn boodschap van Liefde te helpen uitdragen en voor te leven.

Met de eerste zegening wordt de verbinding tussen de ziel en haar voertuigen verwijd, om hun vermogen tot opnemen zo hoog mogelijk op te voeren. Dan volgt het Veni Creator: een heel oude aanroep van de H. Geest, waarbij gevraagd wordt om een speciale uitstorting van Kracht van het derde Aanzicht van de Godheid.

De kandidaat knielt en legt de gevouwen handen tussen de handen van de bisschop als teken van overgave en biedt zich aan in Christus' dienst. Deze drukt dan de handen van de ander als teken van aanvaarding en om zijn bescherming te beloven. De gelofte gaat door de bisschop naar de Christus, van Wie het antwoord terugkomt: Hij biedt Zijn bescherming aan wie Hem dienen.

De uitgestorte kracht tijdens het werkelijke vormen is die van de H. Geest.

Tijdens de zalving met chrisma (het voertuig voor het goddelijk vuur) gaat het voorhoofdchakra sneller draaien dan normaal om als kanaal te fungeren tussen het Zelf en zijn voertuigen vice versa. Analoog aan de Doop werkt de kracht in opwaartse richting ontsluitend: eerst in het lagere gedeelte van de ziel, het hoger verstand, dan naar het intuïtiebeginsel en tenslotte tot in de geest.

Kernachtig zou kunnen worden gezegd, dat de bedoeling van dit Sacrament is, de voertuigen van het ego nauwer met elkaar te verbinden, opdat deze een betere uitdrukkingsmogelijkheid kunnen krijgen, elk op hun eigen gebied. Geest, ziel en persoonlijkheid vormen daardoor meer één geheel, dat beter met elkaar communiceert. Dit is geen tijdelijke zaak, maar een permanente stroom van leven en kracht. De verbinding der voertuigen helpt de vormeling ook om denken en handelen meer in overeenstemming te brengen met het handelen van onze Heer en Meester. In hoeverre hij/zij daarvan gebruik maakt, hangt helemaal van hem/haar af, maar de Kerk biedt dat hulpmiddel.

Het aanraken van de linker wang van de vormeling door de bisschop kan worden gezien als een wegzending (de wereld in, waar je je werkveld hebt), een verlof om te gaan, waarbij Zijn Vrede de mens zal vergezellen. Symbolisch is het ook te zien als de tegenslagen en weerstanden, die een mens in zijn leven tegenkomt.

Doop

De Doop kent een lange geschiedenis waar heel veel over is te vertellen. Een belangrijk spiritueel aspect is de zuivering. Het water symboliseert kristalheldere reinheid. Ook staat de doop voor de nieuwe geboorte die van oudsher gekoppeld is aan de keuze voor het geestelijk leven. We kunnen bij de zuivering ons voorstellen als het verwijderen van verdriet, pijn, boosheid e.d. Door de kruistekens en machtswoorden verdwijnt deze neerdrukkende en ongezonde energie.

Deze aspecten komen gedeeltelijk nog terug in de korte plechtigheid van de doop zoals wij die kennen. De kern hiervan is het zuiveren, het versterken van de innerlijke verbindingen tussen de ziel en de persoonlijkheid, het verbinden van de persoon aan de overziel van de kerkgemeente en een verankering in wat het mystieke lichaam van de Christus wordt genoemd.

De doop is een mooi ritueel, niet alleen voor de kandidaat, die hiermee een nieuwe stap in zijn eigen ontwikkeling kan zetten, maar ook voor de gemeenschap waarin hij toetreedt. Het is, wanneer het een volwassene betreft, een bekrachtiging van een innerlijk besluit om de weg van het licht te gaan in verbinding met een gemeenschap. Daarbij worden innerlijke verantwoordelijkheden verbonden aan praktische en uiterlijke verantwoordelijkheden die behoren bij het lidmaatschap. Alles in volstrekte vrijheid en de eigen autonomie. Ieder mens is
zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling als een authentieke en onmisbare schakel in het gouden web van mensen die ongeacht ras, geloof en andere schijnbaar scheidende zaken werken aan de transformatie van de wereld

 

Toelating VKK

De Vrij-Katholieke Kerk benadrukt vrijheid en een authentieke spirituele ontwikkeling voor ieder mens. Je zou dus verwachten dat de VKK min of meer een soort organisatie is waarvan mensen geen lid worden, maar die meer functioneert als een open netwerk of platform waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Toch is het zo dat je lid kunt worden van de Vrij-Katholieke Kerk. Vragen die over dit lidmaatschap kunnen opkomen zijn: wat houdt dit in; waarom zou je lid worden; en hoe zit het met de spirituele vrijheid als je lid wordt; waarom wordt er gedoopt?
Deze vragen worden mij meestal door mensen gesteld die al enige tijd de diensten hebben ervaren, die wat meer contact maken en zich betrokken voelen en deze betrokkenheid meer vorm willen geven.

Wat houdt dat lidmaatschap in en wat is het verschil is tussen als belangstellende betrokken te zijn of als lid? Ik ken namelijk veel belangstellenden die geregeld in de kerk komen en die een grote betrokkenheid hebben bij de diensten, de gemeente en alles wat daarmee samenhangt. Ik ken ook leden die zelden komen en die nauwelijks belangstelling hebben voor alles wat samenhangt met de gemeente en de kerk. Op zich is het dus niet zo duidelijk waarin nu het verschil zit tussen een lid en een belangstellende van de kerk. Er zitten wel een paar praktische gevolgen aan het lidmaatschap, zoals stemrecht in vergaderingen, het kunnen vervullen van bestuurstaken en aan het altaar kunnen gaan werken.

Het lid worden van de VKK is eigenlijk een innerlijke stap, een besluit om het contact te maken met het geestelijke werk van de kerk. Deze keuze is altijd autonoom en heeft alles te maken met zelfverantwoordelijkheid en betrokkenheid.
Lid worden is in hoge mate een innerlijke keuze is en alles te maken heeft met het verdiepen van betrokkenheid zowel op het spirituele als het menselijke vlak.

 

Toelating altaar

De toelating tot het altaar heeft nog een andere invalshoek. Door de toelating als dienaar in de Kerk wordt een groot voorrecht geschonken. Het altaar van een kerk is de troon van God en het middelpunt van machtige geestelijke invloeden. Je wordt tot het priesterkoor, tot het meest bijzonder geheiligde gedeelte van de kerk in onmiddellijke nabijheid van het altaar toegelaten. Het zal dan een voorrecht zijn een kanaal te zijn voor deze geestelijke invloed en mee te helpen deze over de mensheid uit te storten.

Er zijn natuurlijk zekere verplichtingen, zoals met aandacht de diensten volgen en met stiptheid en nauwgezetheid het werk te verrichten dat moet worden gedaan. De handelingen behoren het gevolg te zijn van gedachten van toewijding en eerbied, opdat al wat gedaan wordt zo volmaakt mogelijk zal zijn.