{

Nieuws & info

terug terug verder verder verder verder

Open Monumentendagen op 14 én 15 september 2019 van 10.30 tot 15.30.

Wederom bieden wij u dit jaar een unieke gelegenheid om getuige te zijn van een inspirerende en verrassende samenwerking tussen kunst en kerk. De Vrij-Katholieke Kerk zal zich op een bijzondere wijze presenteren. De jonge bijzonder getalenteerde Renée van Oploo zal opnieuw de kunst voor haar rekening nemen.

 

 

Object atlas - a thinking landscape             

Wat is informatie? Wat is mijn verhaal? Wanneer is mijn verhaal van een ander? Wat is ons verhaal in deze tijd? Hoe vertellingen vervormen door de tijd - doorverteld worden, veranderd worden, door nieuwe culturen worden aangenomen, maar soms ook weer afgestoten. En wat betekent dat voor de precaire verhouding tussen mens & natuur?

In de installatie van dit jaar gaat het niet alleen om wat de kunstenares Renée van Oploo wil laten zien, voelen en uiten. Iedereen die binnenkomt wordt een onderdeel van haar kunstwerk. Ze nodigt de bezoekers uit om beelden te vormen op een speelbord. Renée begeleidt dit als performatieve spelleider. De kerk is een speelruimte die gezien mag worden als een open, nog in te vullen, landschap.

 

Een vrije kerk vol verhalen  

Wat heeft een kerk te bieden aan haar bezoekers - die komen luisteren - maar zelf ook eigen verhalen mee naar binnen nemen? Hoe gaat een kerk om met verhalen die veranderen door de tijd, tijdens het doorvertellen?

Alle verhalen hebben waarde. De persoonlijke verhalen van de bezoekers, de verhalen van 2000 jaar geleden, de bekende en onbekende verhalen, de oosterse en westerse verhalen. Deze verhalen dienen als inspiratiebron. Een dood verhaal is een verhaal dat niets met je doet, het is een verzameling van woorden. Een levend verhaal is een verhaal dat herijkt wordt met jouw eigen ervaring, door jouw ontroering aan de woorden te verbinden. In onze kerk worden verhalen voorgelezen uit onder andere de Canonieke geschriften, de Nag Hammadi geschriften en de Apocriefe geschriften. Binnen de Vrij Katholieke Kerk is iedereen volkomen vrij om een eigen zienswijze te vormen. Het woord 'Vrij' staat voor de groots mogelijke vrijheid in denken en geloven. Omdat zonder volledige vrijheid een mens spiritueel niet kan groeien. En zo kan het gebeuren dat er tijdens de koffie het gesprek ineens over de Katharen gaat...…


Open Monumentendag 2018: Flowcontrol 1 & 2 en Song for the earth.

 

Natuur: een van de belangrijkste thema’s waar we de komende tijd mee te maken hebben – ook binnen Europa zullen we eensgezind moeten worden over een beleid. In de installatie van dit jaar onderzoekt Renée van Oploo de betekenis van onze verhouding tot de natuur. Zij zoekt naar een balans tussen controleren en loslaten. Zij onderzoekt het duale van het verliezen van de controle die we schijnbaar dachten te hebben. In een tijd waarin we juist die controle lijken te verliezen probeert Renée een liefdevol portret te schilderen van de rivier – onze levensader.

 

De rivier staat symbool voor zowel vele filosofische wijsheden als voor rijkdom en economische welvaart. Romantiek tegenover kapitalisme. Wij herkennen de rivier als zodanig in deze installatie, maar gekleurd in onnatuurlijke chemische tinten refereert deze naar onze invloed op de natuur. De ruimte, gevuld met Icosaëder, vormt een geordend landschap. Aan het hoofd van de rivier bezingen drie mensfiguren de natuur, enerzijds 'wij' het centrale punt, anderzijds 'wij' zijnde natuur.                  Het lied “I am Water” dat gezongen wordt is gearrangeerd door Frenk Reemer.

 

 

 

=========================================================================================

Open Monumentendag 2017

The Salt Of The Earth

"Renée van Oploo gaat met dit thema aan de slag. In haar werk en installaties onderzoekt ze existentiële vraagstukken die betrekking hebben op de hedendaagse menselijke conditie. De Vrij-Katholieke Kerk is een plaats waar mensen samen komen. Middels deze symboliek heet het kunstwerk u welkom. De installatie, getiteld 'The Salt Of The Earth', refereert naar een oud Engels gezegde. De installatie bestaat uit drie lagen. Het zout, ooit een betaalmiddel, staat in het gezegde voor de werkers – de dragers van de maatschappij en is daarmee de eerste laag. De zoutkorrel symboliseert de mens. Maar de moderne mens heeft met nieuwe vraagstukken te maken. Wie zijn de moderne boeren, burgers en buitenlui? Onze snel veranderende maatschappij is soms veeleisend. In een soundscape, die refereert naar het hedendaagse, legt van Oploo een verbinding tussen het zout en de derde laag – een animatie. In de animatie transformeert de aarde in een ster en daarmee speelt ze met existentiële gevoelens. Het doet denken aan ons kleine zijn in het grote geheel."

 

We are the salt of the earth!

Het koninkrijk is uitgespreid over de aarde. Hier vind je als mens je bestemming, hier deel je het leven met je medemensen, dit is de plek voor liefde. Kijkend naar een sterrenhemel ervaar je een tijdloosheid en ruimtelijkheid. Door die ervaring verbind je jouw innerlijk met al wat leeft.
De oorzaak is het onzichtbare licht. Het gevolg zichtbare verlichting.De verlichting wordt zichtbaar doordat het licht wordt weerkaatst door iets stoffelijks. Gods licht wordt zichtbaar in ons. Het laat een vonk achter. Zo zal alles om ons heen geraakt worden. En zullen wij het onzichtbare en zichtbare kennen.
Wij zijn meer 'lichtbrengers' dan we wel denken!  

 

 

 

 

 

 

 

Kerkgemeente Arnhem Onze Lieve Vrouwe en al Haar Engelen Wagnerlaan 90, 6815 AG Arnhem